ZTK GVG

Zajednica tehničke kulture Grada Velike Gorice

Ivan Vlainić, predsjednik HZTK,odlikovan Redom Danice hrvatske

Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović, odlikovala je visokom državnim odličjem nastavnika iz Samobora Ivana Vlainića, koji je prije više od 20 godina počeo prenositi svoje znanje iz elektrotehnike, strojarstva i robotike na mlađe naraštaje. Stoga je to priznanje za njegov permanentan doprinos tehničkoj kulturi. Već u prvim godinama nastavničkog rada Ivan Vlainić osniva inovatorsku sekciju u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, što u samim početcima daje velike rezultate, jer su učenici pod njegovim mentorskim vodstvom redovito osvajali nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Kako se u tih dvadesetak godina volonterskog rada gospodina Vlainića, svaki učenik redovito vraćao s natjecanja s nekom medaljom, vrijedno je istaknuti najatraktivnija postignuća: osvajanje medalje i posebnog priznanja Ruske kozmonautske akademije „JurijGagarin“ za rad Luke Bošnjakovića „Gusjeničar upravljan mikrokotrolerom“, zatim rad DavidaMartića i Matije Lastovčića„Didaktička električna gitara“,koja je osvojila desetak međunarodnih zlatnih medalja i posebnih priznanja, inovaciju „Cave PI“ Josipa Barbića i Andrijana Ostruna, inovaciju „3D znanstvena podmornica“ Martina Sokolovića, Josipa Oroza i Lovre Stipanovića, koja je prije nekoliko dana osvojila zlatnu medalju na izložbi inovacija IENA u Nὓrnbergu.Vjerojatno najpoznatiji i najeksponiraniji učenik iz „rasadnika“ inovatora Ivana Vlainića zasigurno je Mate Rimac, tvorac prvog električnog superautomobila, vrijednost čije se tvrtke procjenjuje na milijardu dolara, a koji je i sam nedavno, gostujući u emisiji „Nedjeljom u dva“ izjavio da mnogo toga u svojoj karijeri duguje IvanuVlainiću, koji ga je prepoznao i gurao u smjeru inovacija: “Da toga nije bilo, da me profesor nije gurao i nagovarao da idem na natjecanja, tko zna bi li danas bilo Rimac Automobila. Jako sam zahvalan na tome.“

Organizirajući rad u sklopu školskih izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti, Ivan Vlainić nije nikada radio distinkciju između istih, već je isticao potrebu stvaranja sinergije između svih aktivnosti, kao protuteže nepravedno reducirane satnice Tehničkog odgoja u osnovnoj školi prije dvadesetak godina.

Budući da u Samoboru nije bilo osnovano Društvo pedagoga tehničke kulture informatike, Ivan Vlainić inicira njegovo osnivanje i pokreće udrugu zajedno s kolegama Feliksom Škiljanom i Marijanom Slakoperom te ostalim nastavnicima u samoborskim osnovnim i srednjim školama.

Ubrzo nakon toga prepoznat je kvalitetan rad udruge, a kao istaknuti pojedinac, Ivan Vlainić biva delegiran u Zajednicu tehničke kulture grada Samobora, čiji je dugogodišnji potpredsjednik. Nakon toga biva delegiran u Županijsku zajednicu čiji je predsjednik već treći mandat te je zbog svojih kvaliteta predložen za predsjednika krovne organizacije tehničke kulture HZTK, gdje na izbornoj skupštini uz kandidate,dotadašnjeg predsjednika akademika Antu Markotića i mrsc. Josipa Kužira, u prvom krugu biva izabran za predsjednika s dvotrećinskim glasovima članova Skupštine.

Za svoj uspješan rad u proteklih desetak godina nagrađen je brojnim odličjima, nagradama i priznanjima od kojih vrijedi istaknuti Godišnju nagradu grada Samobora za doprinos u području znanosti i tehničke kulture, Godišnju nagradu tehničke kulture Zagrebačke županije“Rudolf Perešin“, nagrade za doprinos ugledu i promociju Zagrebačke županije u zemlji i svijetu te je dobitnik Državne nagrade „Faust Vrančić“, koju mu je dodijelilo Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa. Inicijator je i voditelj projekta SMILE inVET u sklopu kojeg je izrađen kurikulum za predmet Pametne kuće, a njegova matična škola jedina u Republici Hrvatskoj provodi nastavu iz tog predmeta.

Ažurirano 28. prosinca 2017. — 15:49
Zajednica tehničke kulture Grada Velike Gorice © 2018 Frontier Theme